מדור הספרות של הארץ – יהירות ובריונות

סוף השבוע האחרון סיפק לנו דוגמה – עוד דוגמה – למה שקורה לדיון האינטלקטואלי הציבורי בחסות עיתון הארץ. לפני חודשים אחדים יצא ספרו של אלחנן יקירה, "פוסט-ציונות, פוסט-שואה". הספר הוא מרתק ויש לו הרבה מה לומר על כמה וכמה מגמות בהכחשת השואה, ועל כמה דרכים פתלתלות שבהן התגלגלה השואה אל תוך הניסיון לעשות דה-לגיטימציה למדינת ישראל. אפשר להסכים עם הניתוחים של יקירה, ואפשר להסכים עם חלקם, או לא להסכים בכלל. אבל זו עבודה רצינית, אינטליגנטית, רבת-פנים.

לא תשמעו שמץ מזה בהארץ. עיתון הארץ, ובעיקר מדוריו הספרותיים, הפכו בעשור וחצי האחרונים לכמעט מונופול של העמדה האנטי-ציונית, ושל העוסקים בדה-לגיטימציה של ישראל. נציגי חמישה אחוזים מהמחקר הפכו למרכז הבמה בהארץ. הפוסטציונים סוקרים את עצמם, וסוקרים את מתנגדיהם. הם יוצרים את הרושם שהקבוצה הקטנה הזאת היא עיקר המחקר. אז מה עושים כשמישהו כמו אלחנן יקירה מתווכח עם האנטי-ציונות הזאת? מתעלמים ממנו.

מתעלמים ומתעלמים, עד שהספר צובר תאוצה וקוראים אותו, וכותבים עליו במקומות אחרים, והוא מעורר דיון,
ואי-אפשר להתעלם ממנו יותר. ואז מתפרסמת רשימה במדור "תרבות וספרות" בעריכת בני ציפר. ולמי נמסרת סקירת הספר? ליוסף גרודזינסקי, כמובן. גרודזינסקי כתב ספר על השואה, שבו טען שהציונות עמדה מנגד ובעיקר ניצלה את ניצולי השואה כבשר תותחים לצרכיה. יקירה ביקר את העמדה הזאת בחריפות. כלומר, עורך המדור מינה סוקר, שמבוקר בחריפות בספר שהוא אמור לסקור. והתוצאה צפויה.

אני מכיר את השיטה הזאת אישית. יצא לי להביע את דעתי לא פעם על רדיקל-המחמד של המדור, יצחק לאור: גם על הפוזות ה"רדיקליות", גם על הצגות הבריונות, וגם על מה שנדמה לו כידענותו המופלגת. ידעתי למה אני נכנס, ולכן לא הופתעתי למצוא אותו סוקר ספר שלי, ובגסות הרגילה. אני לא מספר את כל זה כדי שתשתתפו בצערי. שלום לי, תודה. וגם לא רק כגילוי נאות. אלא כי זה לא מקרה, זו שיטה. המדור שהיה פעם הבמה הרצינית ב-ה"א הידיעה לדיון ברעיונות בעיתונות, נעשה לא רק חד-ממדי מבחינת התוכן האנטי-ציוני הצעקני שלו, הוא גם מונע בשיטתיות ביטויי ביקורת, ומתנהל בגסות כחצר פרטית של ציפר ולאור.

לא צריך, נדמה לי, להכביר מילים על הרמה הנמוכה שהנהיג ציפר, עורך "תרבות וספרות". ציפר מרבה לעשות פרובוקציות שנדמות לו, כנראה, חינניות. למשל לספר לקוראיו שזקיפות עמידתה של קנצלרית גרמניה, אנג'לה מרקל, כל-כך מלאה הדר בעיניו, שהיה מצביע בשבילה גם לו עמדה בראש רשימת הליכוד. גם כתיבתו ה"רצינית" של ציפר היא בערך כזאת: הוא משתטח אפיים ארצה בהכנעה בפני כל מי שיש לו מבטא גרמני או צרפתי, ולא מחמיץ הזדמנות לומר לישראלים "מה נחותה היא הציוויליזציה שלנו". הספרות שאנחנו כותבים מלאה הבל, נימוסינו רעים, המדינה שלנו ריחה באוש, והציונות כפי שהיא מצטיירת במדור אינה אלא לאומנות וקולוניאליזם. מכורתו האירופית של ציפר לא לקתה, כידוע, ברעות החולות האלה מעולם.

ציפר הוא לא עיקר הבעיה. בעצם אין הרבה מה לומר על "השקפתו". הבעיה היא שבהארץ נותנים לקוריוז לקבוע כל-כך הרבה, ולמבקר אלים כמו לאור, להיות המוציא והמביא. איך זה, אם יורשה לי להעלות קושייה, שבעיתון עמוס בלהט מוסרי, לאף אחד אין אומץ לקום נגד בריון סלונים, שמתפאר שהוא מרביץ למבקריו, ונגד עורך שכבר אפילו לא מעמיד פני הגינות מקצועית?

אבל אפילו זו לא כל הבעיה. גם האקדמאים והאינטלקטואלים בישראל בדרך כלל מסובבים את גבם בגועל וממלאים את פיהם מים. הנימוק השגור הוא שוויכוח ברמה הזאת, פירושו כניעה. אני מבין את הנימוק הזה. הוא לא מבוטל, אבל זה אינו ההסבר העיקרי. מתעורר החשד שרבים פשוט מפחדים לפצות פה מפני שכוחו של הארץ רב, והוא נעשה צדקני, יהיר, וגם אלים. אז הנה החדשות הטובות: לספרו של יקירה שלום, וקוראים אותו, ודנים בו. וגם לספרי שלום. אז אולי כדאי להפסיק להיות איסטניסטים, ובעיקר, להפסיק לפחד מבריונות שמתחזה לצדיקות. (הרשימה הופיעה במעריב, ואפשר למצוא אותה גם ב NRG, עם התגובות, כאן.)

  • אי אפשר כרגע לפרסם תגובות או לשלוח טראקבאקים.
  • כתובת טראקבאק: https://www.gaditaub.com/hblog/wp-trackback.php?p=102
  • תגובות ב-RSS

15 תגובות לפוסט ”מדור הספרות של הארץ – יהירות ובריונות“

  1. מאת יונתן:

    אהלן גדי,
    בהחלט מעניין.
    ברצוני לשאול שאלה שסוטה מעיקרי הדברים, אך שומרת על זיקה אליהם. האם לדעתך קיימת אלטרניטיבה חוץ מעיתון הארץ לדיון תרבותי/אידאולוגי/פוליטי בתקשורת היום? בהכירי את עיתון מעריב ומעט פחות את ידיעות אני חושש שלא כך היא. ואם זה המצב – לא ראוי ליצור אלטרנטיבה או אולי להגיע להארץ על מנת להביע דעתך? מאמרים תקופתיים בנרג חוששתני לא מהווים אלטרנטיווה כזו
    הרשת חביבה אך לא מגיעה להמונים – לצערי.

  2. מאת ניר רייזלר:

    לצערי, כל מילה נכונה. "הארץ", כותביו והברנז'ה הצדקנית ומדושנת העונג שהוא משמש לה שופר הם אנטי-ציונים במובהק. סממן אנקדוטלי, אך בהחלט בעל משמעות, מימים אלה, הוא קריאתו הנרגשת של המו"ל עמוס שוקן להחליף את "התקווה" משום שהוא מונע מערביי ישראל להרגיש שייכים…. קביעה שלכשעצמה, יכולה הייתה להגיע גם מקרב השמאל הציוני (מה שלא הופך אותה לפחות מוטעית בעיניי), אך בהתחשב בתכני העיתון ברור בדיוק עם איזו השקפת עולם היא מתיישבת.

    יונתן- אלטרנטיבה משמעותית ל"הארץ", כיום העיתון האידיאולוגי (בגלוי) היחיד, צריכה להיות בהחייאת העיתונות ה"פוליטית". ייסוד מחדש של "דבר" כביטאון שישקף את שרידי הרעיון הציוני-סוציאליסטי, זו דוגמא לצעד שאולי אינו ישים כלכלית, אך בהחלט ראוי לשוקלו.

  3. מאת עדי:

    אני מתנצל אבל אני הלשנתי עליך לשוקן..http://cafe.themarker.com/view.php?t=28685

    עצבנת את ציפר והוא הגיב.

    בסך הכל אתה עושה לו פרסומת חינם. עוד מעט העיתון הזה יהפך לכל כך לא רלונטי שידפיסו אותו עם דיטו.

    בסך הכל פשוט פחות פחות אנשים קוראים את מוסף התרבות זה לא רק הבעיטות הללו שהוא בועט מתחת לשולחן בכל מיני כותבים שלא מישרים קו. זה גם פשוט מדור לא מעניין יותר.

  4. מאת ישראל מידד:

    המנהג של מסירת ספרים דווקא למקטרגים ולשמור את הפריבילגיה של ביקורת לחוג מצומצם ידוע זה שנים. הנסיון בעיקר בתחום של ספרים על המחתרות מצביע על נוהג פסול זה כגון אורי אבנרי שביקר את הספר על גידי פגלין רק כדי לכנות אותו שוב ושוב מחבל.

  5. מאת יונתן:

    יסוד מחדש של 'דבר'. נחמד בגדר הפנטזיה, רצוי רעיונית אבל לא יותר מזה. שלושה עיתונים יומים שגם כך מתבוססים בביצה קטנטנה כנראה מספיקים להכיל את השוק המקומי. צר לי ניר, חולק איתך את הרצון הטוב ומסכים על הצורך בעיתונות ה'פוליטית' כהגדרתך. אבל צריך להיות פרקטים. לתחושתי אין רצון ואולי אף יכולת ליצר שיח אינטלקטואלי-רעיוני-פוליטי בידיעות ובמעריב. מתלבט אם האמור לעיל מקטלג אותי כמתנשא ויהיר. אולי, אבל אם נביט בתכנים שידיעות ומעריב מציגים יום יום נגלה את האמת (העירומה)
    לדעתי, הארץ יוצר שיח, מביע עמדות ומעצב הוויה פוליטית מסוימת. מעניין וחשוב לשמוע השגות, כמו הרשימה של גדי, אך לצערי לא קיים חלל עיתונאי שמהווה אלטרנטיבי. כך שהארץ, על תפוצותו המוגבלת הוא העיתון היומי היחיד שיוצר שיח בארץ. ושוב אשמח לשמוע את דעתך, גדי.

  6. מאת גדי יערי:

    סליחה, אבל מה זה "ציוני" היום? מתנחל? הרי שודדי האדמות הללו הם האנטיתזה של הציונות האמיתית, שדגלה בהתנחלות על אדמות קנויות, ולא אדמות שדודות.

  7. מאת אבי:

    גדי, נראה לי שאתה היחיד שעוד קורא את מוסף הספרים של הארץ…

  8. מאת נוף.:

    תגובה לאבי-

    טעות,
    גם אני קוראת!

  9. מאת נועם:

    גדי, אתה מפספס את הנקודה.
    'הארץ' היה מת להיות במקום שבו אתה שם אותו.
    הוא בסה"כ הפך להיות בטאונה של האידיאולוגיה הניאו-שמרנית בישראל וההוכחה הטובה ביותר לכך היא עוביו הגדל והולך של 'דה-מרקר' וכמות המשאבים המושקעים בו לעומת שאר העיתון.
    גם שאר העיתונים מנסים ללכת בדרך זו, כולל 'מעריב' שרק לאחרונה שידרג את מדור הכלכלה.
    מאידך, אני חושב שהתקפתך על הגישה הפוסט-ציונית, בטעות יסודה. אני חושב שזו עמדה לגיטימית לבקש להתנתק מהפראנויה שרואה בכל העולם אויב של היהודים. השואה זה מאורע אחד והציונות זה סיפור אחר והנסיון לקשור ביניהם כל הזמן מזיק לשניהם.

  10. מאת ניר רייזלר:

    בטווח הקצר, ציינתי שהשבת העיתונות ה"פוליטית" כנראה אינה ישימה. זה לא אומר שהדרך הנכונה היא לוותר על הרעיון ועל תנועות כיסו"ד והחוג הכלכלי חברתי במפלגת העבודה שמנסות לייצר אלטרנטיבה, גם אם זו טרם גלשה לשיח הציבורי המרכזי. בנוסף, המציאות של שלושה עיתונים גדולים אמנם יציבה יחסית כרגע, אך רחוקה מלהיות עובדת טבע… במידה ו"הארץ" ייסגר, ואני מייחל לכך, יווצר ואקום שלא מן הנמנע שיתמלא בעיתון מסוג שונה.

  11. מאת ניר רייזלר:

    נועם- ה"ניאו שמרנות" של "הארץ" מתבטאת בין השאר ברעיון הפרטת הלאום, התרבות והכלכלה באחד שהוא מקדם. ההפרדה שאתה עושה בין הדברים היא השגויה.

    ובעניין המשוואה שיצרת בין ציונות לבין פראנויה: בורות מוחלטת באשר לאידיאולוגיה הציונית היא לא משהו שהייתי מנופף בו בראש חוצות. זכותה של מדינת ישראל להתקיים אינה מותנית בשואה. אולם שוב, ההפרדה שאתה עושה היא מגוחכת. לומר שהרדיפות מהן סבל העם היהודי במשך למעלה מאלף שנה בכל ארצות אירופה, וששיאן בשואה, לא יצרו צורך קיומי בריבונות ועצמאות- זו רדידות מופלאה שמצליחה להסיק מתוך דבר את היפוכה של המסקנה הנדרשת.

  12. מאת נמרוד אבישר:

    נו, באמת, בני ציפר. עוד פוסט ציוני ריק מתוכן. חבל לבזבז עליו מילים.

  13. מאת ישראלי, יהודי, שמאלני, ציוני.:

    רשימת ציפר

    הנה, בשיטוטי חסרי המעש ברשת נתקלתי בבלוג של בני ציפר, שהוא בלוגר עם ניסיון רב משלי, אבל טיפה פחות מעניין. נתקלתי בבלוג שלו בגלל שגדי כתב תגו…

  14. מאת עמית:

    נו באמת,ציפר בעצמו הסביר מדוע אתה מתלונן עליו.
    נ.ב
    יצא לי לקרוא את הספר של יקירה והוא פשוט דמגוגיה מתחת לכל ביקורת שלפיה כל מי שלא ציוני מספיק הוא פרווטי ומכחיש שואה. תן לי אלף מבקרים משכילים כמו לאור שיודעים לפחות על מה הם מדברים.
    חוץ מזה אהבתי אותך בתוכניות הילדים והנוער, אז היית אחלה!

  15. מאת דונשפ:

    לעמית — אתה מתחמק מדיון רציני בספרו של יקירה. אני מבין שזוהי דרך יעילה כשאין מה לומר. אבל עבורנו זו טקטיקה שקופה למדי.